Fizetős a Pirate Bay?

2009.07.02. 20:27

Nos, aki tudja mi az a Pirate bay az most nagyon meglepődhetett a következtetésen alapuló címen.
A történet azzal a 4 svéd fiatalemberrel kezdődött, akik megalkották a fenti ingyenes fájlmegosztó honlapot, amiről teljesen ingyen szinte bármilyen filmet, zenét programot stb-t le lehetett tölteni. A szerzői jogok megkerülése miatt beperelték a 4 tulajdonost, akik áprilisban el is vesztették az ügyet: 30 millió koronára és egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték őket. A 4 bűnös csupán abban látta a problémát, hogy a bíró aki döntött az ügyükben, több svéd jogi szervezet tagja (amik persze veszteséget szenvedtek a Pirate Bay üzemelése miatt), ezért az emberi jogi bírósághoz fordulnak a részlehajlás alapos gyanúja miatt.
Ekkor a Global Gaming Factory svéd szoftverfejlesztő megvette a Pirate Bay-t 60 millió svéd koronáért (1,44 milliárd forintért). Szép összeg... Az egykori tulajdonosok azzal indokolták az eladást, hogy nincs emberük és pénzük fejleszteni a honlapjukat. Szerintem viszont a 4 svéd srác magukra gondoltak és terveztek előre. Ugyanis a 60 millió korona felét készpénzbe fizetik (ami pontosan megegyezik a bírság összegével...) a többit Pirate Bay részvényekben kapják meg tehát még "benne lesznek a bizniszbe".
A Global Gaming Factory azt nyilatkozta, ki fognak dolgozni egy olyan üzleti modellt amivel ki tudjak fizetni azt a sok-sok szerzői jogot. Ezért lehet azt feltételezni, hogy fizetős lesz az Öböl, máskülönben honnan szereznek annyi pénzt???

Szép dolog, hogy legalizálni akarják az egyik internetes "fertőt" de ha meg is csinálják a honlapot használók száma erősen csökkeni fog, hiszen a használatára csábító tényező az ingyenesség valószínűleg meg fog szűnni. A Pirate Bay csak egy volt a sok közül bár a legnagyobb, de sok hasonló fájlmegosztó oldal van még...

A bejegyzés trackback címe:

https://paprikajancsi.blog.hu/api/trackback/id/tr101222901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása