A világ összes kormánya komoly harcot folytat a drogfogyasztás, de különösen a drogkereskedelem ellenében, mondjuk ki, gyakorlatilag eredmény nélkül. Közgazdaságtani szempontból vizsgálva a dolgot igazából az illegális (van legális is?:)drogkereskedelem és a hozzá szorosan kapcsolódó bűnözés felszámolása szempontjából legszerencsésebb az lenne, ha engedélyeznék a könnyűdrogokat.
 
Hűha, most látom már, hogy olvasóim táborát sikerült két részre osztanom. Egyikük szerint megátalkodott félnótás vagyok, hogy ilyet merek állítani, a másik tábor pedig határozottan támogatja gondolataimat (szigorúan önérdekből:).
 
Az ötlet természetesen nem az enyém, én csak továbbadni szeretném előre  azt, megcsócsált formában Neked, Kedves Olvasó. Rövid fejtegetés után remélem mindenki be fogja látni, hogy nem teljesen agyalágyultság amit mondok.
 
Lássuk miről is van szó.
 
Először is a tények. A drogkereskedelmet és a hozzá kapcsolódó bűnözést mindenki ismeri, nem kell bemutatnom. Természetesen senki nem szeretné, ha az utcán rivális bandák gyilkolnák egymást, harcolva a gyerekeink feletti (mintha csak ők drogoznának…) terjesztés lehetőségéért. A rendőrség többnyire tehetetlen, a dílerek hatalmas összegeket zsebelnek be, kiépül a szervezetbűnözés, olyan érdekszövetségek működnek amit csak a „keresztapák” láthatnak át.
Mást is emlékeztet ez a leírás egy esetre? Mondjuk a nagy amerikai szesztilalomra? Az analógia szerintem világos. Al Capone és sokan mások komoly pénzekre tettek szert Chicagóban az importált szesz segítségével.
 
És most érkeztünk el a közgazdaságtani részéhez a mondanivalómnak. Ehhez szükség van néhány  fogalom alapvető tisztázására.  
Először is: a közgazdaságtan emberek döntéseinek nem szándékolt következményeit vizsgálja. Világunk (ezt most fogadjuk el ténynek) kereskedőtársadalom, ahol mindenki arra szakosodik, amiben saját magához képest a legjobb. Ezt nevezzük komparatív előnynek. Keresletnek nevezzük azt a görbét, ami megmutatja, hogy adott ár mellett mennyit vennének/vesznek az adott termékből. Kínálat az a görbe, ami megmutatja, hogy adott ár mellett mennyit lehet eladni. (Nagyon kisarkítva és leegyszerűsítve.)
 
Azzal, hogy a kormányzat betiltotta a szeszt, az emberek ugyanúgy szerettek volna inni, tehát az alkohol iránti keresletet nem csökkentette. A kínálat azonban átalakult: ezért viszonylag kevés alkoholér sokat lettek volna hajlandók fizetni. Az élelmes kereskedő ezt rögtön belátná és venne is alkoholt csakhogy nem lehet: ahhoz törvényt meg kell szegni. Itt lépnek be a bűnözők, akiknek komparatív előnyük van a bűnözésben. (Micsoda meglepetés:D) Megvannak a kapcsolataik mondjuk a kanadai határon, lefizetik a rendőröket stb. De mindezt csak akkor teszik meg, ha profitot remélhetnek belőle. Röviden: nem sört fognak csempészni, hiszen azt nagy mennyiségben kellene behozni, helyette a kisebb helyen elférő, „ütősebb”, drágábban értékesíthető töményitalokat preferálják. Az alkoholkereskedelem a föld alá, zugivókba szorulva virágzik.
A szesztilalom, mint kiváló morális törekvés (nem szándékolt) eredménye: több alkoholmérgezés, mint eddig bármikor, rivális bandák háborúja és a szervezetbűnözés kialakulása. Köszönjük!
 
Remélem érthető a párhuzam a drogokkal kapcsolatban. A drogok iránti keresletet állami tiltással nem lehet felszámolni! És amíg kereslet van rá, értelem szerű, hogy a „kemény drogok” lesznek többségben. Hiszen a kockázat nem látványosan nagyobb, ha füvet, vagy ha heroint csempésznek, de a heroin jobban megéri: nagyobb a profit.
 
Hogy teljesen világos legyek (vagy teljesen összezavarjak mindent) nézzünk meg egy irreális példát.
Tfh[1] a kormány betiltja a tej árulását. Megindul a csempészet, amiben a kereskedők alul fognak maradni a bűnözési tapasztalattal rendelkező „gazemberek” mögött, tehát a kereskedelem a föld alá kerül. 2 féle tej létezik: alacsony és magas zsírtartalmú. A zsírosabb természetesen többe kerül, arról már nem is beszélve, hogy a kínálat átalakulna. A tej-díler valószínűleg a zsíros tejet csempészne, mert annak tudvalevően jobbak az élettani rövidtávon, bár hosszútávon egészségtelenebb. A piacok megszerzéséért verseny folyna a konkurens bandák között és így tovább…
 
Félreértés ne essék: a mondanivaló nem az, hogy mindent engedni kell! Csupán annyi, hogy ésszerűen kell döntést hozni. De hogy az amerikai elnök is bevallottan füvezett, ez elgondolkodtató…
 
A cikk alapjául szolgáló elemzés Paul Heine: A közgazdaságtani gondolkodás alapjai (NTK) c. könyv(126-128.o.) tartalmazza. Ajánlom mindenki figyelmébe, olvasmányos mű.

 

A témához kapcsolódó link:
eltecon.blog.hu/2009/07/02/miert_jovedelmezobb_a_mak_mint_a_buza


[1] Tegyük fel hogy (matekosok előnybenJ)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://paprikajancsi.blog.hu/api/trackback/id/tr151498081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr.Edorwhat 2009.11.04. 22:03:38

az lsd kimondottan jó a kisbabáknak; sokan rumban áztatott kenyeret adnak nekik, hogy jobban aludjanak...lófaszt, adjunk lsd-bélyeget el is alszanak, és még mesélnünk se kell nekik.

maga a drog-probléma meg még feldolgozás alatt áll.
süti beállítások módosítása